Μία βόλτα στον Μπράλο Φθιώτιδας

212

Ο Μπράλος είναι χωριό του δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας, του νομού Φθιώτιδας!

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο Μπράλος έχει 114 κατοίκους, ενώ η τοπική κοινότητα Μπράλου, η οποία περιλαμβάνει επίσης του οικισμούς Άνω Μπράλος και Σταθμός έχει 280 κατοίκους. Είναι κτισμένος στους πρόποδες του Καλλιδρόμου, σε υψόμετρο 530 μέτρων. Βρίσκεται στα όρια του δήμου Αμφικλείας με τους δήμους Καλλιέων, Δαμάστας και Γραβιάς.

Η τοπική κοινότητα Μπράλου χωρίζεται σε τρεις οικισμούς με τον κάτω Μπράλο να είναι ο πιο παλιός οικισμός από τους τρεις. Εκεί ήταν το μέρος που πρωτοκτίστηκε ο Μπράλος. Όμως εξαιτίας καθιζήσεων το χωριό μετακινήθηκε βορειότερα. Οι κάτοικοί που μετακινήθηκαν έφτιαξαν τον άνω Μπράλλο, σε υψόμετρο 600. Οι δύο οικισμοί πλέον δεν διαχωρίζονται. Το τρίτο κομμάτι του Μπράλου είναι ο σταθμός του Μπράλου που απέχει 3 χιλιόμετρα από τους άλλους δύο οικισμούς. Είναι κτισμένος στις όχθες του ποταμού Κηφισού και υπάρχει εκεί ο ομώνυμος σιδηροδρομικός σταθμός από το 1904.

τον Μπράλο βρίσκεται βρετανικό νεκροταφείο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τον Οκτώβριο του 1947, δημιουργήθηκε στον Μπράλο το 49ο Σταθερό Νοσοκομείο, μαζί με τα στρατόπεδα των συμμαχικών δυνάμεων. Παρέμεινε σε χρήση μέχρι τον Απρίλιο του 1919. Πολλοί από τους νεκρούς του νοσοκομείου – κυρίως από επιδημία γρίπης – είναι θαμμένοι στο βρετανικό νεκροταφείο Μπράλου. Περιλαμβάνει συνολικά 101 ταφές, από τις οποίες οι 95 προέρχονται από την Βρετανική Κοινοπολιτεία. Ο Μπράλος ήταν η τοποθεσία της Μάχης των Θερμοπυλών τον Απρίλιο του 1941, ανάμεσα στα γερμανικά στρατεύματα και τα στρατεύματα της Κοινοπολιτείας.

Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 1947, με αρχηγό τον καπετάν Διαμαντή και 300 αντάρτες, ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας κατέλαβε αιφνιδιαστικά τον σιδηροδρομικό σταθμό Μπράλου στις 14:00, όταν έφτασε η αμαξοστοιχία. Οι αντάρτες κατέστρεψαν τους ασυρμάτους, κάλεσαν τους επιβάτες να κατέβουν από το τρένο και χώρισαν τους πολίτες από τους στρατιώτες. Στην κατάληψη προέβαλαν αντίσταση οι λοχαγοί Σταθακόπουλος, Νικολόπουλος και ο χωροφύλακας Καστανάς, οι οποίοι σκοτώθηκαν στην ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε. Οι αντάρτες έκατσαν μιάμιση ώρα στον σταθμό, ανατίναξαν με νάρκη την καπνοδόχο της ατμομηχανής και έβαλαν φωτιά στο τρένο, με αποτέλεσμα να καούν δύο βαγόνια. Στη συνέχεια αποχώρησαν με αυτοκίνητα παίρνοντας μαζί τους 20 περίπου στρατιωτικούς αιχμαλώτους, διάφορα εφόδια και το ταμείο του σταθμού, και κατέφυγαν στην Οίτη. Δυνάμεις του στρατού και της χωροφυλακής τους καταδίωξαν χωρίς αποτέλεσμα.

Στον Μπράλο εκτός απο μία Ανοιξιάτικη βόλτα που μπορείς να κάνεις, μπορείς να κάτσεις και να απολαύσεις γαστριμαργικές λιχουδιές από τις δύο ταβέρνες που υπάρχουν εκεί. Η Χολέβαινα και Τα Πλατάνια.

Βρήκαμε και ένα παλιό βιντεάκι για να δεις το χωριό του Μπράλου, λίγο καλύτερα…

Κάνε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.