0%

Dire Stratis – Bio


SHARE

Biography


Οι Dire Straits ήταν βρετανικό ροκ, μουσικό συγκρότημα. Κατάφεραν να αλλάξουν ριζικά τον ήχο της ροκ, σε μια περίοδο, που το πανκ και η new wave μουσική κυριαρχούσαν. Τα γνωστότερα κομμάτια τους είναι τα: Sultans of Swing, Tunnel of Love, Romeo and Juliet, Private Investigations, Money For Nothing, Brothers in Arms.

Αρχηγός και συνθέτης των περισσότερων κομματιών του συγκροτήματος ήταν ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Μαρκ Νόπφλερ. Κυκλοφόρησαν συνολικά 6 στούντιο άλμπουμ, πουλώντας, παράλληλα, 120 εκατομμύρια δίσκων. Τα μόνα στελέχη του συγκροτήματος που παρέμειναν σε αυτό, σε όλο το διάστημα, στο οποίο ήταν ενεργό, ήταν οι Μαρκ Νόπφλερ και Τζων Ίλσλυ.

H αρχή

Οι Dire Straits ιδρύθηκαν, το 1977, από το Μαρκ Νόπφλερ (φωνητικά, κιθάρα), τον αδελφό του, Ντέιβιντ (κιθάρα), τον Τζων Ίλσλυ (μπάσσο) και τον Πικ Ουΐθερς (ντραμς). Για κάποιο διάστημα, πριν κυκλοφορήσουν τον πρώτο τους δίσκο, άνοιγαν τις συναυλίες των Talking Heads.

Λέγεται ότι, ο Μαρκ Νόπλφερ, μπήκε μια νύχτα, σε ένα άδειο μπαρ, στo Λονδίνο. Εκείνη τη στιγμή, μια τζαζ μπάντα που έπαιζε μουσική εκεί, ολοκλήρωνε το πρόγραμμά της και ο τραγουδιστής της, είπε στους πέντε πελάτες του μαγαζιού: «Goodnight and thank you… We are the Sultans of Swing» («Καληνύχτα και σάς ευχαριστούμε… Είμαστε οι σουλτάνοι του σουΐνγκ»). Τότε, ο Νόπλφερ εμπνεύστηκε το πρώτο κομμάτι και πρώτη επιτυχία των Dire Straits, το Sultans of Swing, το οποίο ηχογραφήθηκε στα Pathway Studios, το 1977 και κυκλοφόρησε στις 19 Μαΐου του 1978. Άρχισε να ακούγεται στο βρετανικό και το αμερικανικό ραδιόφωνο και έφθασε στην όγδοη θέση των τσαρτ, καταφέρνοντας να γίνει ένα από τα διασημότερα κομμάτια του ροκ. To σόλο του Μαρκ Νόπφλερ κατατάχθηκε στην 22η θέση με τα καλύτερα σόλο, του περιοδικού Guitar World. Κυκλοφόρησε μαζί με το πρώτο άλπουμ της μπάντας. To 1988, τό έπαιξαν στη συναυλία του Έρικ Κλάπτον, η οποία γινόταν με αφορμή την αποφυλάκιση του Νέλσον Μαντέλα, στο Στάδιο Ουέμπλεϋ.

Μέσα στα 18 χρόνια σταδιοδρομίας τους στη μουσική σκηνή, οι Dire Straits κατάφεραν να κερδίσουν 4 βραβεία Γκράμμυ, 3 βραβεία Μπριτ, 2 βραβεία MTV Video Music, 1 βραβείο Τζούνο και 1 βραβείο PRS. Πιο αναλυτικά:

  • Βραβείο Μπριτ για το καλύτερο βρετανικό συγκρότημα (1983)
  • Βραβείο Γκράμμυ για την καλύτερη ροκ εμφάνιση (Money for Nothing) (1986)
  • Βραβείο Γκράμμυ για το άλμπουμ Brothers in Arms (1986)
  • Βραβείο Τζούνο για το καλύτερο βρετανικό συγκρότημα (1986)
  • Βραβείο MTV Video Music για το καλύτερο μουσικό βίντεο (Money for Nothing) (1986)
  • Βραβείο MTV Video Music για το καλύτερο μουσικό βίντεο συγκροτήματος (Money for Nothing) (1986)
  • Βραβείο Γκράμμυ για το καλύτερο μουσικό βίντεο (Brothers in Arms’) (1987)
  • Βραβείο Μπριτ για το καλύτερο άλμπουμ στη Βρετανία (Brothers in Arms) (1987)
  • Βραβείο Γκράμμυ για τα ηχητικά εφέ του άλμπουμ Brothers in Arms (2006)
  • Βραβείο PRS για τη συνολική προσφορά στη μουσική (2009)

Δισκογραφία

  • Dire Straits (1978)
  • Communique (1979)
  • Making Movies (1980)
  • Love Over Gold (1982)
  • Brothers in Arms (1985)
  • On Every Street (1991)
Expand
PlayCoverTrack Title
Track Authors