0%

Pink Floyd – Bio


SHARE

Biography


Οι Pink Floyd ήταν βρετανικό μουσικό συγκρότημα που έχει γράψει ιστορία στον χώρο της ροκ μουσικής. Έχουν ξεχωρίσει τόσο για τις πρωτοποριακές για την εποχή συνθέσεις τους, όσο και για τους νεωτεριστικούς και συγκινησιακά φορτισμένους στίχους τους, τα ευφάνταστα εξώφυλλα τους, τις πειραματικές ενορχηστρώσεις και ηχογραφήσεις και τις θεαματικές συναυλίες τους. Υπολογίζεται ότι το συγκρότημα έχει πουλήσει γύρω στα 74,5 εκ άλμπουμ στις Η.Π.Α. και πάνω από 300 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως και συγκαταλέγεται έτσι στα πιο επιτυχημένα, εμπορικά, ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60, οι Pink Floyd έχαιραν μίας σχετικής επιτυχίας, ως ψυχεδελική μπάντα με ηγέτη τον Σιντ Μπάρετ (Syd Barrett). Η ασταθής συμπεριφορά του Μπάρετ —οφειλόμενη σε αλόγιστη χρήση παραισθησιογόνων ουσιών— ανάγκασε τους υπόλοιπους να τον αντικαταστήσουν με τον κιθαρίστα Ντέιβιντ Γκίλμορ (David Gilmour). Το 1973, το συγκρότημα γνώρισε παγκόσμια επιτυχία με τον δίσκο «The Dark Side of the Moon» και συνέχισε να απολαμβάνει της αποδοχής του κοινού μέχρι και τη μεγαλύτερη εμπορική τους επιτυχία «The Wall». Επίσης, μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό είχαν και τα άλμπουμ «Wish You Were Here» (1975), το οποίο ήταν αφιερωμένο στον ιδρυτή του συγκροτήματος Σιντ Μπάρετ, αλλά και το «Animals» (1977).

Το 1985, (λίγο μετά τον δίσκο «The Final Cut») ο μπασίστας και τραγουδιστής του γκρουπ Ρότζερ Γουότερς (Roger Waters) αποχώρησε από το συγκρότημα και κυνήγησε δικαστικά τους υπόλοιπους, όταν αυτοί συνέχισαν τους δίσκους και τις συναυλίες, διατηρώντας το όνομα Pink Floyd. Τελικά επήλθε εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο οποίος τους επέτρεψε τη χρήση του ονόματος και των περισσοτέρων τραγουδιών. Το 1987, οι Pink Floyd χωρίς τον Γουώτερς πλέον, δηλαδή οι Γκίλμορ, Μέισον και Ράιτ, επιστρέφουν, δισκογραφικά, με τον δίσκο «A Momentary Lapse Of Reason» και αρχίζουν περιοδείες παγκοσμίως που είχαν πραγματικά σημαντική αποδοχή από τον κοινό τους. Το δισκογραφικά κύκνειο άσμα του συγκροτήματος έρχεται το 1994 με το «The Division Bell», δίσκο που γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία και τραγουδήθηκε μεταξύ άλλων στη μετέπειτα σειρά περιοδειών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα και τη μαγνητοσκόπηση ενός μουσικού DVD, με τίτλο «P.U.L.S.E.» από τις συναυλίες που έδωσε το συγκρότημα στο «Earls Court» του Λονδίνου, το 1994.

Έντεκα χρόνια μετά, το συγκρότημα επανενώθηκε (δηλαδή επέστρεψε προσωρινά ο Γουώτερς) στη μεγαλύτερη σε όγκο συναυλία των Pink Floyd, η οποία έγινε στο Λονδίνο, στις 2 Ιουλίου 2005 («London Live 8 concert»). Σε συνέντευξη του, στις 2 Φεβρουαρίου του 2006, στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», ο Γκίλμορ δήλωσε ότι το γκρουπ δεν θα κυκλοφορήσει νέο υλικό παρόλο που ορισμένα από τα μέλη του σκοπεύουν να ακολουθήσουν σόλο πορεία ή ακόμα και να συνεργαστούν μεταξύ τους σε επόμενες δουλειές τους.

Από τότε ο Ρότζερ Γουώτερς (συνήθως μαζί με τον Νικ Μέισον) και ο Ντέιβιντ Γκίλμορ (με τον Ρίτσαρντ Ράιτ) περιοδεύουν ξεχωριστά, παίζοντας τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία, αλλά κυρίως, επανεκτελώντας τα ιστορικά τραγούδια, που δημιούργησαν ως συγκρότημα. Η πιθανότητα άλλης επανένωσης δεν είχε αποκλειστεί ούτε από τον Μέισον ούτε τον Γκίλμορ, ωστόσο κάτι τέτοιο κατέστη αμφίβολο με τον θάνατο του Ράιτ από καρκίνο στις 15 Σεπτεμβρίου 2008.

Το 2014 ανακοινώθηκε η κυκλοφορία ενός ακόμη δίσκου με τίτλο «The Endless River» με ηχογραφήσεις του Ράιτ από το 1993.

Δισκογραφία

PinkFloyd-album-piperatthegatesofdawn.jpg
5 Αυγούστου, 1967The Piper At The Gates Of Dawn
PinkFloyd-album-saucerfulofsecrets.jpg
29 Ιουνίου, 1968A Saucerful Of Secrets
MoreCover.jpg
27 Ιουλίου, 1969Music From The Film More
PinkFloyd-album-ummagummastudio.jpg
25 Οκτωβρίου, 1969Ummagumma
AtomHeartMotherCover.jpeg
10 Οκτωβρίου, 1970Atom Heart Mother
MeddleCover.jpeg
30 Οκτωβρίου, 1971Meddle
Obscured By Clouds.jpeg
3 Ιουνίου, 1972Obscured By Clouds
Dark Side of the Moon.jpg
23 Μαρτίου, 1973The Dark Side Of The Moon
WishYouWereHere.jpg
15 Ιανουαρίου, 1975Wish You Were Here
Pink Floyd-Animals-Frontal.jpg
23 Ιανουαρίου, 1977Animals
PinkfloydThewallcover.jpg
30 Νοεμβρίου, 1979The Wall
Thefinalcutcover.jpg
23 Μαρτίου, 1983The Final Cut
Lapse-l.jpg
7 Σεπτεμβρίου, 1987A Momentary Lapse Of Reason
Delsound.gif
22 Νοεμβρίου, 1988Delicate Sound Of Thunder
Pink floyd the division bell front.jpg
30 Μαρτίου, 1994The Division Bell
Pink Floyd - PULSE.jpg
23 Μαΐου, 1995P*U*L*S*E
Is there anybody out there- 40273 big.jpg
10 Απριλίου, 2000Is There Anybody Out There? – The Wall Live 1980 – 81
Pink Floyd - The Endless River.jpg
7 Νοεμβρίου, 2014The Endless River
Expand
PlayCoverTrack Title
Track Authors