Οι Blues Revenge μιλούν στον radio JUKEbox

Written by on 22 Αυγούστου 2018

Πριν μερικά χρόνια γνώρισα μουσικά και προσωπικά τους Blues Revenge, ένα group που έχει δώσει αρκετά στην Ελληνική blues μουσική σκηνή (από τις αρχές της δεκαετίας του 80) και συνεχίζει… Έχουν επισκεφθεί την πόλη μας αρκετές φορές σε έναν αγαπημένο χώρο, το τότε Bar Navarino και είχα μαζί τους μία πολύ όμορφη κουβέντα.

Συνέντευξη στον Θοδωρή Μαγκλάρα

Από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνω συνήθως είναι για το πως ξεκινήσατε, ποιο ήταν το ερέθισμα;

Αντρέας Γκομόζιας : Ξεκίνησα να παίζω μουσική την δεκαετία του ’80. Μου άρεσε ιδιαίτερα ο ήχος της κιθάρας αλλά και αλλά και άλλων οργάνων όπως της drums. Αυτό όμως που με ενδιέφερε περισσότερο ήταν να παίζω μαζί με άλλους. Αυτό ήταν το βασικό ερέθισμα.

Αν θυμάμαι καλά, το πρώτο σας συγκρότημα ήταν οι Blues Family, πότε ξεκινήσατε χρονικά και ποιά η πορεία σας μέχρι και σήμερα;

Αντρέας Γκομόζιας : Οι Blues Family δημιουργήθηκαν το ΄89, σαν συνέχεια, των Blues United Musicians. Πάντα αγαπούσα το Blues, αλλά με αυτό το group μου δόθηκε η ευκαιρία να παίζω αυτήν την μουσική.

Αργότερα, την δεκαετία του ’90, δημιουργήθηκαν οι Drifting Around. Ήταν μια ευκαιρία για μένα να κάνω κάτι δικό μου, κάτι πιο προσωπικό, πάντα όμως σε συνεργασία με φίλους.

Σήμερα Blues Revenge, μιλήστε μας λίγο για αυτό το group…πως καταλήξατε σε αυτό το όνομα;

Τάσος Δρίτσος : Το Revenge – Εκδίκηση δεν έχει να κάνει με κάποια άγρια ένστικτα, ούτε με κάποιου είδους βεντέτα, αλλά με το γεγονός ότι μετά από αρκετό καιρό αδράνειας, επανερχόμαστε με αυτό το group στα μουσικά πράγματα και έτσι είναι σαν να παίρνουμε εκδίκηση απέναντι στον χαμένο χρόνο.

To group Blues Revenge με την σημερινή του μορφή δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2008, μετά από μια αρκετά μεγάλη προσπάθεια από μέρους μου, να βρω μουσικούς που θα μπορούσαν να παίξουν blues και να δημιουργήσουμε ένα group για να παίξουμε αυτή τη μουσική. Σ’ αυτή την προσπάθεια αναζήτησης κάποια στιγμή συνάντησα τον κιθαρίστα Αντρέα Γκομόζια (κατά την γνώμη μου έναν από τους δυο, τρεις καλύτερους κιθαρίστες που έχουμε στην Ελλάδα σε αυτό το μουσικό είδος), του συστήθηκα, του είπα ότι θα με ενδιέφερε να παίξουμε μαζί και ευτυχώς για μένα πέτυχα τον Αντρέα σε μια περίοδο που και αυτός ψαχνόταν να κάνει κάτι. Έτσι βρεθήκαμε, ταιριάξαμε μουσικά αλλά και σαν χαρακτήρες, πράγμα πολύ σημαντικό και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι που ακούει στο όνομα Blues Revenge.

Ποιες είναι οι επιρροές σας; Υπάρχουν αγαπημένοι καλλιτέχνες;

Αντρέας Γκομόζιας : Καλλιτέχνες θαυμάζω πολλούς όμως οσον αφορά το blues θαυμάζω τον Muddy Waters σαν συνθέτη και τραγουδιστή. Θεωρώ την μουσική του Waters πάρα πολύ σημαντική και έχω επηρεαστεί πολύ από αυτήν.

Τάσος Δρίτσος : Ακούω rock, jazz, blues αλλά ακούω και αρκετά κλασική μουσική. Αγαπώ ιδιαίτερα τη μουσική που ακροβατεί ανάμεσα στο blues και την jazz και προσπαθώ τέτοια στοιχεία να περνάω και στη μουσική που παίζουμε με τους Blues Revenge. Από τους σύγχρονους μουσικούς μου αρέσει πολύ ο Duke Robillard. Όσον αφορά στο μπάσο οι επιρροές μου προέρχονται από τον χώρο της jazz και από μουσικούς θρύλους όπως ο Ray Brown, o Paul Chambers και ο Ron Carter.

Album: BLUES AIN’T MINOR ο τίτλος του, μιλήστε μας για αυτή τη δουλειά…

Τάσος Δρίτσος : Το νέο CD των BLUES REVENGE με τίτλο BLUES AIN’T MINOR κυκλοφορεί από τον Οκτώβριο του 2012.

Είναι το αποτέλεσμα μιας τρίωρης ζωντανής ηχογράφησης στο στούντιο. Η επιλογή να γίνει ζωντανά η ηχογράφηση, χωρίς καμιά προετοιμασία, σαν να παίζαμε σε κάποιο club ήταν συνειδητή, αφού πιστεύουμε ότι η ζωντάνια, η αμεσότητα αλλά και η αλληλεπίδραση μεταξύ των μουσικών που απαιτεί το παίξιμο αυτής της μουσικής, αξίζουν περισσότερο από την όποια ηχητική τελειότητα.

Για να γίνει το CD αυτό δούλεψαν και βοήθησαν κάποιοι άνθρωποι, τους οποίους πρέπει να ευχαριστήσουμε. Πρώτον από όλους, τον φίλο μας και εξαιρετικό μουσικό, Γιώργο Κοντραφούρη που συμμετείχε σ’ αυτήν την ηχογράφηση παίζοντας hammond, αλλά και τον Βαγγέλη Κοτζάμπαση, ένα ταλαντούχο νέο drummer. Επίσης τον Κώστα Τσιαμερτζή για το στούντιο που μας παραχώρησε και τον Μιχάλη Ζησσίου για την δουλειά που έκανε στην επεξεργασία του ήχου. Τέλος να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους τους φίλους που μας στηρίζουν στις ζωντανές μας εμφανίσεις.

Η διάθεση του CD γίνεται αποκλειστικά από τα μέλη του συγκροτήματος στις ζωντανές εμφανίσεις ή με επικοινωνία μέσω διαδικτύου και από το JAZZ POINT Ακαδημίας 18 (εντός στοάς).

Ο τίτλος BLUES AIN’T MINOR, έχει δύο έννοιες. Η πρώτη αφορά στο γεγονός ότι όλα τα κομμάτια του CD εκτός από ένα είναι ματζόρε. Η άλλη έχει να κάνει με την άποψή μας, ότι το blues δεν είναι μια μουσική για τις μειοψηφίες, δεν είναι για τους «μυημένους», είναι για όλο τον κόσμο. Είναι μια απλή μουσική φόρμα που μπορεί να την κατανοήσει ο καθένας. Μην ξεχνάμε και την τεράστια συμβολή του blues στην μουσική rock που αποτυπώνετε τόσο όμορφα στο τραγούδι του Muddy Waters “The Blues Had A Baby And They Named It Rock And Roll”

Πόσο δύσκολο ήταν τότε να κάνεις ένα cd σε σχέση με το σήμερα;

Αντρέας Γκομόζιας : Παλιότερα ήταν τεχνικά ποιο δύσκολο να κάνεις ένα CD. Δεν υπήρχαν τα μέσα και κόστιζε αρκετά. Σήμερα ο καθένας θα μπορούσε να ηχογραφήσει κάτι ακόμα και στο σπίτι του. Νομίζω ότι το ζητούμενο και τότε αλλά και σήμερα ακόμα περισσότερο είναι η ίδια η μουσική.

Πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει κάτι στην ελληνική blues μουσική σκηνή; αν ναι τι;

Τάσος Δρίτσος : Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ελληνική blues σκηνή, απλώς υπάρχουν μεμονωμένες προσπάθειες κάποιων ανθρώπων με πάθος για αυτή την μουσική. Το λέω αυτό γιατί και τα group είναι πολύ λίγα, αλλά και το εύρος των “αποχρώσεων” του blues που μπορεί να ακούσει κάποιος είναι περιορισμένο.

Αντρέας Γκομόζιας : Περισσότερη μελέτη… Υπάρχουν καλές προσπάθειες αλλά μεμονωμένες. Νομίζω ότι οι μουσικοί που παίζουν blues πρέπει να δουν τα πράγματα πιο μουσικά.

Έχετε παίξει σε αρκετες συναυλίες, υπάρχει κάποια ιδιαίτερη και ποια;

Αντρέας Γκομόζιας : Από παλιότερες συναυλίες που έχω παίξει δεν ξεχνώ μια στο Ρόδον, όταν ανοίξαμε μια συναυλία του Peter Green, γιατί ήταν και καλό το παίξιμο αλλά και σημαντική η γνωριμία με αυτόν το μουσικό.

Για κλείσιμο θα ήθελα να στείλετε ένα μήνυμα στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την μουσική αλλά και ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας…

Για τους νέους μουσικούς θα θέλαμε να τους πούμε να συνεχίσουν αυτήν την “περιπέτεια” της μουσικής μόνο αν αγαπάνε πραγματικά την ίδια την μουσική.

Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


radio JUKEbox

Music, Culture, Radio

Current track
TITLE
ARTIST

Background