Χωρίς «αντισώματα» τα σχολεία στην επέλαση της γρίπης

Written by on 13 Φεβρουαρίου 2019

Οι ανεπάρκειες των σχολικών υποδομών και οι ελλείψεις προσωπικού σε σχολεία και υγειονομικές υπηρεσίες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την έξαρση της γρίπης στα σχολεία της χώρας, υποστηρίζουν οι γονείς των μαθητών, οι οποίοι ζητούν δωρεάν εμβολιασμό όλων των μαθητών.

Ταυτόχρονα, η γρίπη συνεχίζει την επέλασή της αφήνοντας πίσω της θύματα σχεδόν καθημερινά, ενώ τα φαρμακεία έχουν αδειάσει από εμβόλια και οι νέες παρτίδες αντιγριπικών που έχουν παραγγελθεί αναμένεται να φτάσουν τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Χθες κατέληξε μια ηλικιωμένη γυναίκα που νοσηλευόταν στην πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Λαμίας, ανεβάζοντας έτσι σε 40 τον αριθμό των νεκρών από γρίπη. Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής με χθεσινές ανακοινώσεις τους υποστηρίζουν ότι η γρίπη βρίσκει τη σχολική κοινότητα «απροετοίμαστη και εκτεθειμένη».

Οι γονείς, αναφερόμενοι στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων στα σχολεία, διερωτώνται πώς θα παραλαμβάνουν τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά και πού θα τα πηγαίνουν εάν εργάζονται και οι δύο, ενώ υποστηρίζουν ότι ούτε η πρόβλεψη για απομόνωση των παιδιών με συμπτώματα σε άδειες αίθουσες μπορεί να γίνει, επειδή δεν επαρκούν οι ελεύθεροι χώροι στα σχολεία. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, τα περισσότερα σχολεία δεν διαθέτουν ούτε καν υγρό σαπούνι ή αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα, ώστε να πλένουν τα παιδιά τα χέρια τους…

Τα τμήματα των 28 και 30 παιδιών, ευνοούν την εξάπλωση του ιού, ενώ το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί

Οι γονείς υποστηρίζουν ακόμα ότι με τις συμπτύξεις και συγχωνεύσεις που έχουν γίνει στα σχολεία, έχουν δημιουργηθεί τμήματα 28 και 30 παιδιών, πράγμα που ευνοεί την εξάπλωση του ιού, το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί και δεν είναι πλήρους ωραρίου ώστε να διατηρούνται καθαρά τα σχολεία κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους, ενώ υπάρχουν σχολεία σε άθλιες κτιριακές εγκαταστάσεις. «Τάξεις που στάζουν από υγρασία, χωρίς επαρκή φωτισμό και αερισμό, πρώην αποθήκες διαμορφωμένες σε τάξεις, με θρανία πολύ κοντά το ένα στο άλλο».

Καθώς η επιδημική έξαρση συνεχίζεται, οι γονείς ζητούν άμεση χρηματοδότηση των σχολείων για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά), πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό έλεγχο για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειές τους και δωρεάν εμβολιασμό και ιατρικό έλεγχο όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων υγείας, με ευθύνη των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα ασφάλισης του γονέα. Τέλος ζητούν μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία (τραπεζοκόμους, καθαρίστριες κ.λπ.) με πλήρη δικαιώματα.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist

Background