Current track

Title

Artist

Background

Οι ENCARDIA ανοίγουν την καρδιά τους στον JUKEbox

Written by on 25 Οκτωβρίου 2017

Οι encardia, τραγουδούν στα γκρεκάνικα και σε άλλες πέντε γλώσσες-διαλέκτους. Έχουν τσιμπηθεί πες  από αράχνες, πες από βέλη πολλών και ποικίλων φτερωτών θεών και γι’ αυτό παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν αδιάκοπα, φέρνουν τον κόσμο άνω κάτω αν βρεθούν όλοι μαζί. Στην αρχή νομίζεις ότι είναι συγκρότημα, αλλά όταν λίγο τους γνωρίσεις βλέπεις ότι είναι μεταξύ τους συγγενείς και μέλη μιας παράξενης οικογένειας.

Τους αρέσει να ζωντανεύουν τα παραμύθια και να παραμυθεύουν τη ζωή αλλά όταν τελειώνουν όλα αυτά, εξαφανίζονται μαζί με τις αράχνες και τις νεράιδες, τις ταραντάτες και τους θρύλους τους. Προτιμούν να παίζουν μουσική στους δρόμους και στις πλατείες, αλλά τελικά παίζουν όπου κι αν τους συναντήσεις. Τους αρέσουν τα ταξίδια στις πεδιάδες και τα όρη του Νότου αλλά να παίρνουν και τους φίλους τους μαζί. Χαίρονται όταν να βλέπουν τους ανθρώπους να χορεύουν με την καρδιά τους και να τραγουδάνε λεεεεροτράγουδα. Μιλούν για «συναντήσεις» μάλλον, παρά για συναυλίες…

Συνέντευξη στον Θοδωρή Μαγκλάρα

1. Συστηθείτε μας… Πως ξεκίνησε το μουσικό σας ταξίδι; Πως προέκυψε η ενασχόληση σας με το συγκεκριμένο είδος μουσικής;

Ο πρώτος πυρήνας του συγκροτήματος ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια. Μας έφερε κοντα μια κοινή αγάπη που είχαμε για τη μουσική των ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας· αγάπη για τις γήινες φωνές με τους στιχουργικούς αυτοσχεδιασμούς, τους εκστατικούς ρυθμούς, τη θεραπευτική διάσταση της μουσικής, την ένταση, το πάθος, τη θεματολογία των τραγουδιών. Ο καθένας μας με τον τρόπο του, είχαμε μεγάλη πίστη στην πέρα από καλούπια και στερεότυπα δημιουργία, στο χειροποίητο και στον… αυτοσχεδιασμό.

3. Τι σημαίνει encardia και πως προέκυψε η ονομασία σας;

‘Encardia’ είναι λέξη λατινική και σημαίνει ‘αγνωστη πέτρα’. Για εμάς είναι ο δρόμος από και προς την καρδιά και η άγνωστη πέτρα είναι εκείνη που καλούμαστε μέσα από τις διαδρομές μας να γνωρίσουμε.

4. Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο ως προς την μουσική σας;

Η σχέση με το κοινό μας είναι πολύ ζωντανή και κάθε παράσταση για εμάς είναι μια ξεχωριστή ‘συνάντηση’.

5. Τι όργανα παίζετε συνήθως στα live; 

Ακορντεόν, κιθάρα, μαντολίνο, βιολί, κοντραμπάσο, νταούλι, ταμπορέλα, καστανιέτες, τις… πέντε φωνές μας καθώς και ταραντέλες από τη χορεύτριά μας και για όποιον ακόμη θέλει να δοκιμάσει μαζί μας!

6. Σε ποια διάλεκτο τραγουδάτε και τι λένε οι στίχοι των τραγουδιών σας;

Τραγουδάμε στη διάλεκτο της ψυχής μας τραγούδια της αγάπης, της δουλειάς, της ξενητειάς, της διαμαρτυρίας για το άδικο με λόγια ελληνικά, γκρίκο, γκραικάνικα, ιταλικά κι ό,τι άλλο ακούς εκεί που κάποτε ταξίδευε ο Οδυσσέας.

7. Μιλήστε μας για το ντοκυμαντέρ του Άγγελου Κοβότσου «encardia – η πέτρα που χορεύει».

Την ιδέα για την ταινία είχε ο παραγωγός της Γιώργος Πουλίδης που γνώριζε το σκηνοθέτη Άγγελο Κοβότσο και μας έφερε σε επαφή. Τα γυρίσματα έγιναν στο Σαλέντο τον Αύγουστο του 2010, στη Μήλο το Γενάρη του 2011 και συμπληρωματικά  πάλι στο Σαλέντο το Οκτώβρη του ίδιου χρόνου. Μέσα σε δέκα σχεδόν άγρυπνα και …καλωδιωμένα μερόνυχτα, αυτοί έγραφαν, εμείς απλά ζούσαμε, μιλούσαμε, συναναστρεφόμαστε, τραγουδούσαμε, με όλους εκείνους τους απλούς μεγάλους που γράφουν ακόμα αυτή την ιστορία. Μάθαμε ποιοι είναι αλλά και ποιοι είμαστε. Ενηλικιωθήκαμε.

8. Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας;

Ευαισθησία και ευαισθητοποίηση.

Μπορείτε να τους γνωρίσετε μέσα από το επίσημο website τους στο www.encardia.gr

Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *