NEWS

Καπνίζω αλλά σέβομαι – Μπορεί η Λαμία να γίνει άκαπνη πόλη;

Όσον αφορά το κάπνισμα, η Λαμία έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Τους καπνιστές και τους μή καπνιστές. Στόχος δεν είναι να κυνηγήθουν οι καπνιστές αλλά το κάπνισμα. Βοηθάμε τους καπνιστές, απλά να το κόψουν.

Ο καπνός του τσιγάρου ενοχλεί τους περισσότερους μη καπνιστές και απειλεί ιδιαίτερα μερικούς από αυτούς. Οι ευάλωτες ομάδες περιλαμβάνουν τις έγκυες, τους ανήλικους, τους αλλεργικούς, τους ασθματικούς, τα άτομα με σοβαρές και χρόνιες καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, καθώς και όσους και όσες είναι ευάλωτοι σε λοιμώξεις ή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Από το 2010 ισχύει ο αντικαπνιστικός νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας. Στα δημόσια μέσα μεταφοράς και στους κλειστούς χώρους αναμονής των σταθμών. Στα αεροδρόμια, στα εστιατόρια, τα καφενεία, τα κυλικεία και γενικά σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερα αυστηρή είναι η απαγόρευση για τα νοσηλευτικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα (όπου το κάπνισμα απαγορεύεται ακόμη και περιμετρικά), καθώς και τους χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων.

Αν και ο νόμος εφαρμόστηκε σε ορισμένους από τους παραπάνω χώρους (π.χ. αεροπλάνα, αεροδρόμια, μετρό της Αθήνας, θέατρα και κινηματογράφους), η εφαρμογή του σε πολλούς άλλους χώρους ατόνησε γρήγορα. Αφενός λόγω της έκτασης της ανομίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν προβλέφθηκαν επαρκείς και αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο σε καταστήματα εστίασης, καθώς και σε πολλά γραφεία δημόσιων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Αλλά και σε νοσοκομεία ακόμη και σε σχολεία. Η κρατική αδιαφορία οδήγησε μερικούς δραστήριους πολίτες να δημιουργήσουν ομάδες εθελοντικής ενημέρωσης για τους λίγους χώρους που αποφάσισαν να εφαρμόσουν το νόμο και να παραμείνουν άκαπνοι.

Παράλληλα, σε μερικές πόλεις δημιουργήθηκε έντονο κίνημα υπέρ της εφαρμογής του νόμου. Στα Τρίκαλα πρωτοστάτησε ο Δήμαρχος. Ακολούθησε η Κοζάνη, η Καστοριά (με πρωτοβουλία των καταστηματαρχών εστίασης) η Λάρισα, η Πάτρα. Σε πολλές πόλεις δραστηριοποιήθηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα.

Το να γίνει ένα κατάστημα εστίασης άκαπνο δεν είναι δύσκολο αν καπνιστές και ατμιστές αποφασίσουν να σεβαστούν τους «πλησίον» τους.

Ο τίτλος είναι «Καπνίζω αλλά σέβομαι», γεγονός ότι το τσιγάρο κυρίως από χρόνιο καπνιστή δεν κόβεται εύκολα.

Μια ενδιαφέρουσα άποψη ανέβασε το facebook ο Παναγιώτης Ιακωβής, Καρδιολόγος – Επεμβατικός Καρδιολόγος και Διδάκτωρ Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Να διευκρινίσουμε μερικές παρεξηγήσεις:

1) Δεν κυνηγάμε τους συνανθρώπους μας καπνιστές. Πολεμάμε το κάπνισμα. Βοηθάμε και συμπαραστεκόμαστε σε όσους προσπαθούν να το κόψουν. Δεν κάνουμε κήρυγμα. Μόνο στηρίζουμε.

2) Όλοι μας κάνουμε λάθη υγείας. Τρώμε, πίνουμε, καπνίζουμε, δεν γυμναζόμαστε. Η διαφορά με το τσιγάρο είναι ότι η δική μας κακή συνήθεια, κάνει κακό και στους γύρω μας που καπνίζουν παθητικά.

3) Δικαίως γίνεται προσπάθεια για την εφαρμογή του Νόμου. Κανείς μας δεν θέλει να κληρονομήσει στα παιδιά του μια χώρα «μπανανία».

4) Και οι αγαπητοί φίλοι που καπνίζουν, πραγματικά, μπορούν να δείξουν πόσο γλυκύτατοι και ευγενείς άνθρωποι είναι αν καπνίσουν εκτός κλειστών χώρων.

Η εποχή που χωριζόμασταν σε στρατόπεδα οφείλει να λήξει. Ας δείξουμε ότι η ευγένεια, οι τρόποι και η ανεκτικότητα μπορούν να αλλάξουν αυτόν τον δύστυχο Τόπο.

Ότι θέλουμε να κληρονομήσουν τα παιδιά μας Ευρώπη και όχι Τρίτο Κόσμο.

city24.gr

JUKEbox Editor

Τον ακούς αλλά και τον διαβάζεις όπου κι αν είσαι...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker