ΛΑΜΙΑ: Για 2η συνεχή χρονιά η Υπαίθρια Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη στην πλατεία Αλεκ. Κοντόπουλου (Καράβι)

Written by on 14 Δεκεμβρίου 2018

Ανταλλακτικές βιβλιοθήκες υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Λαμία υπάρχουν λίγες και μία από αυτές λειτουργεί για 2η χρονιά, στο κέντρο της Λαμίας στην πλατεία Αλέκ. Κοντόπουλου (Καράβι) υπό την «εποπτεία» 
του 6ου Γυμνασίου Λαμίας.

Λειτουργεί κάθε Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και μας περιμένει για να ανταλλάξουμε βιβλία.

Σε αντίθεση με τις συμβατικές, κλειστού χώρου δημόσιες βιβλιοθήκες, η «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη» είναι υπαίθρια και δεν απαιτεί καμία εγγραφή. Τα διαθέσιμα βιβλία προέρχονται από δωρεές. Όταν φτάνουν στη βιβλιοθήκη σφραγίζονται με το λογότυπο «ΑντΑλλάζω» και ξεκινούν το ταξίδι της ανταλλαγής.

Με άλλα λόγια ο καθένας μπορεί να δώσει ένα ή περισσότερα βιβλία, να πάρει κάποιο άλλο ως αντάλλαγμα και μετά είτε να το επιστρέψει ή να τοποθετήσει άλλο βιβλίο στη θέση του.

Το όλο εγχείρημα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με διάθεση για επικοινωνία, ανταλλαγή απόψεων και γνώσης, κοινωνική διάδραση και άνοιγμα στη γειτονιά και την πόλη!

Όπως μάλιστα αναφέρουν στο “www.vivliothiki.org οι εμπνευστές της ιδέας, οι αρχιτέκτονες Ειρήνη-Αιμιλία Ιωαννίδου και Ελευθέριος  Αμπατζής: «Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην παραδοσιακή έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης. Εξελίσσει την κοινωνική προσφορά και αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων.»
Η ιδέα ξεκίνησε στο Δήμο Κηφισιάς και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και από εκεί η σκυτάλη δόθηκε στη Βαρβάκειο, στο «Remap 4» στο Μεταξουργείο, στη Biennale της Αθήνας και στην πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι και για δύο πλέον χρόνια έχει έρθει και στην Λαμία.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Continue reading

Current track

Title

Artist

Background