31 Μαρτίου, 2023

Η Αυστραλία εγκρίνει τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών σε δύο ασθένειες

Η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα που επιτρέπει τη χρήση φαρμάκων που περιέχουν τις ουσίες ψιλοκυβίνη (που βρίσκονται στα λεγόμενα παραισθησιογόνα μανιτάρια) και MDMA (γνωστή ως έκσταση) μετά από έγκριση της ρυθμιστικής αρχής της χώρας για τα ναρκωτικά (TSA).

Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρχή Θεραπευτικών Αγαθών (TGA) την Παρασκευή και μετέδωσαν σήμερα τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, η οποία αναφέρει ότι επιτρέπει τη συνταγογράφηση και των δύο ουσιών από “ψυχιάτρους ειδικά εξουσιοδοτημένους για τη θεραπεία ορισμένων ψυχικών ασθενειών”.

Η ρυθμιστική αρχή της Αυστραλίας για τα ναρκωτικά επιτρέπει έτσι τη συνταγογράφηση του συνθετικού φαρμάκου MDMA (3,4-μεθυλοενδοξυμεθαμφεταμίνη) για τη θεραπεία του συνδρόμου μετατραυματικού στρες και της ψιλοκυβίνης για την κατάθλιψη, όταν ο ασθενής δεν βελτιώνεται με άλλα φάρμακα.

“Αυτές είναι οι μόνες δύο παθήσεις για τις οποίες υπάρχουν επαρκή στοιχεία για πιθανό όφελος για ορισμένους ασθενείς”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για τη συνταγογράφηση φαρμάκων με αυτές τις ουσίες, οι ψυχίατροι θα πρέπει να λάβουν έγκριση από την TCA, η οποία θα υποβάλει την αίτηση σε επιτροπή δεοντολογικής έρευνας για εξέταση.

Η TGA αναγνώρισε την “έλλειψη επιλογών” για τους ασθενείς με ψυχικές ασθένειες που αντιστέκονται στη θεραπεία, αλλά επισημαίνει ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες αυτών των θεραπειών.

Τονίζει επίσης ότι η χρήση των ουσιών αυτών εκτός των δύο αυτών ασθενειών παραμένει απαγορευμένη.

Παρόλο που δεν υπάρχουν εγκεκριμένα προϊόντα που να περιέχουν οποιαδήποτε από αυτές τις ουσίες στην αυστραλιανή αγορά, η TGA θα επιτρέψει στους ψυχιάτρους που είναι εξουσιοδοτημένοι να τις συνταγογραφούν να αγοράζουν νόμιμα “μη εγκεκριμένα φάρμακα” που τις περιέχουν.