Ο Δήμος Λαμιέων ζητά την γνώμη των πολιτών για τα προβλήματα του στην πόλη

Written by on 2 Οκτωβρίου 2019

Το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Λαμίας επιδιώκει την βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών, προτείνοντας μέτρα που βελτιώνουν τις καθημερινές μας μετακινήσεις, επιτρέπουν την πρόσβαση σε όλα τα σημεία της πόλης και από όλους (παιδιά, ΑμεΑ, ηλικιωμένους κτλ.) και μετατρέπουν την πόλη σε ένα ζωντανό, ευχάριστο και ασφαλές μέρος.

Με το σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Λαμίας θα διαμορφωθεί το σχεδιασμό της κινητικότητας στην πόλη της Λαμίας προσδίδωντας ανθρωποκεντρική διάσταση σε αυτόν.

Εισάγεται μια νέα προσέγγιση του δρόμου και των χρηστών του. Αντίθετα με τη λογική που είχε επικρατήσει τα προηγούμενα χρόνια των δρόμων ως διαδρόμων κίνησης, ταχύτητας και κυριαρχίας των ΙΧ οχημάτων, επιδιώκεται η προσέγγισή τους ως ζωντανός δημόσιος χώρος που μπορεί να υποδεχθεί ποικίλες δραστηριότητες και όλες τις κατηγορίες χρηστών.

Με την προοπτική των δρόμων ως ζωντανού δημόσιου χώρου σας καλούμε να συμμετάσχετε σε όλα τα στάδια του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας της πόλης σας εκφράζοντας τη γνώμη σας, σχεδιάζοντας σε χάρτη και ανεβάζοντας φωτογραφίες από θέματα που θέλετε να αναδειχθούν και να ληφθούν υπ’ όψη στον σχεδιασμό.Αναρτήθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας

Οι απόψεις των πολιτών για τα θέματα κινητικότητας στην πόλη

Οι πολίτες κλήθηκαν να επιλέξουν ένα ή περισσότερα από τα προβλήματα που θεωρούν τα σημαντικότερα για τις μετακινήσεις στη Λαμία μέσω κατάλληλων ερωτηματολογίων. Τα πρώτα αποτελέσματα ανέδειξαν τα παρακάτω προβλήματα.

Το 61% των ερωτηθέντων επιλέγει την έλλειψη χώρων στάθμευσης ως το μεγαλύτερο πρόβλημα και ακολουθεί η έλλειψη ελεύθερων δημόσιων χώρων και χώρων πρασίνου, καθώς και καθαρής ατμόσφαιρας. Το μικρότερο ποσοστό των ερωτηθέντων δε θεωρεί το κόστος σημαντικό πρόβλημα. Μικρό είναι και το ποσοστό που θεωρεί τα προβλήματα στα ΜΜΜ σημαντικά, μιας και η χρήση τους είναι μικρή. Ακολουθώντας την κατανομή των προτιμότερων μέσων μετακίνησής τους, φάνηκε ότι η χρήση του αυτοκινήτου κυριαρχεί γεγονός που ενδεχομένως εξηγεί ως πρώτη επιλογή την έλλειψη χώρων στάθμευσης ως το κυριότερο πρόβλημα.

Αναλυτικότερα τα ποσοστά φαίνονται στον πίνακα.

Πρόβλημα Ποσοστό
Έλλειψη χώρων στάθμευσης 61%
Έλλειψη ελεύθερων δημόσιων χώρων, πρασίνου και καθαρής ατμόσφαιρας 53%
Κακή ποιότητα οδοστρώματος 51%
Ελλείπεις υποδομές για μετακίνηση με τα πόδια 44%
Κυκλοφοριακή συμφόρηση 40%
Ελλιπείς υποδομές για μετακίνηση με ποδήλατο 34%
Έλλειψη ασφάλειας 29%
Κακή δικτύωση / αραιά δρομολόγια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς 25%
Κόστος μετακινήσεων 15%

Πίνακας 1: Τα σημαντικότερα προβλήματα κινητικότητας βάση επιλογών των ερωτηθέντων

Επιπλέον, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με τις αδυναμίες και τα προβλήματα που συναντούν στις μετακινήσεις τους στην πόλη, χωρίς επιλογή αλλά με ελεύθερο κείμενο που αποδελτιώθηκε.Το μεγαλύτερο ποσοστό των προβλημάτων που εντοπίζουν αφορά την μετακίνηση με το αυτοκίνητο, πράγμα που είναι λογικό καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό τους προτιμά την μετακίνηση με ΙΧ. Προβλήματα όπως η στάθμευση (21 εμφανίσεις), η συμφόρηση (15%), το οδόστρωμα (13%) και η σήμανση (4%) καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό. Αναλυτικότερα τα εντοπισθέντα προβλήματα παρουσιάζονται στον επόμενο πίνακα και διάγραμμα.

Πίνακας 2: Τα σημαντικότερα προβλήματα κινητικότητας βάση της αντίληψης των ερωτηθέντων

Πρόβλημα / αδυναμία Εμφανίσεις Ποσοστό
χώροι στάθμευσης 21 23%
πεζοδρόμια 15 16%
συμφόρηση 14 15%
ΜΜΜ 13 14%
οδόστρωμα 12 13%
σήμανση 4 4%
κοινόχρηστοι χώροι 3 3%
ασφάλεια 2 2%
ρυμοτομία 2 2%
οδηγική συμπεριφορά 2 2%
θόρυβος 1 1%
ατμοσφαιρική ρύπανση 1 1%
διαβάσεις πεζών 1 1%
ανάγλυφο 1 1%

Σημαντικό πρόβλημα θεωρείται η κακή κατάσταση των πεζοδρομίων και το μικρό πλάτος τους (16%), καθώς και οι μετακίνηση με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (αστικά λεωφορεία) (14%).

Πάρε κι εσύ μέρος στην έρευνα για τη καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη μας, μέσα από το ΣΒΑΚ του Δήμου Λαμιέων.

Κάνε κλικ εδώ και πάρε μέρος στην έρευνα


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Continue reading

Current track

Title

Artist

Background