Οι ηθοποιοί Carloto Cotta, Alba Baptista και Welket Bungué κρίθηκαν επιλέξιμοι για μια υποψηφιότητα για τα κινηματογραφικά βραβεία Όσκαρ των ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε η Ακαδημία Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ακαδημία ανακοίνωσε τη Δευτέρα έναν κατάλογο 301 ταινιών που πληρούν τις προϋποθέσεις για μια υποψηφιότητα φέτος στα Όσκαρ, σε κατηγορίες όπως Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας ή Σεναρίου, και ανάμεσά τους είναι τρεις παραγωγές στις οποίες η Πορτογαλίδα Άλμπα Μπαπτίστα, ο Καρλότο Κότα και η Λούσο-Γουινέα Ουέλκετ Μπουνγκουέ θεωρούνται επιλέξιμες στον τομέα της υποκριτικής.

Η Alba Baptista αναφέρεται για τη συμμετοχή της στην ταινία “Ένα όνειρο στο Παρίσι”, του Anthony Fabian, η οποία είναι μια νέα διασκευή ενός μυθιστορήματος του βορειοαμερικανού συγγραφέα Paul Gallico, του 1958.

Ο Carloto Cotta εμφανίζεται στον κατάλογο της ακαδημίας για την ταινία “Δεν θα είσαι μόνος” του Goran Stolevski, που βραβεύτηκε το 2022 στο φεστιβάλ φανταστικού κινηματογράφου στο Sitges της Ισπανίας.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Welket Bungué από τη Λούσο-Γουινέα είναι υποψήφιος για τη συμμετοχή του στην ταινία “Future Crimes” του David Cronenberg.

Κατά τη διαδικασία επιλογής για τα Όσκαρ, σύμφωνα με την Ακαδημία, θεωρούνται επιλέξιμες οι ταινίες μεγάλου μήκους που έκαναν το εμπορικό τους ντεμπούτο σε ορισμένες μητροπολιτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 31ης Δεκεμβρίου 2022.

Προηγουμένως, η οργάνωση είχε ήδη ανακοινώσει τους φιναλίστ για ορισμένες κατηγορίες: στην κατηγορία ταινιών μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων είναι οι “Ice Merchants”, του João Gonzalez, και “The Garbage Man”, της Laura Gonçalves.

Στους φιναλίστ των υποψηφιοτήτων στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους βρίσκεται η ταινία “The Lone Wolf”, του σκηνοθέτη, σεναριογράφου και μουσικού Filipe Melo.

Κατά τη διαδικασία επιλογής για την απονομή των Όσκαρ, η ταινία “Alma Viva” (Ζωντανή ψυχή) της πορτογαλό-γαλλικής σκηνοθέτιδας Cristèle Alves Meira, η οποία είχε προταθεί από την Πορτογαλία για υποψηφιότητα στην κατηγορία Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, έμεινε στο περιθώριο.

Η ταινία που πρότεινε η Αλβανία, “Ένα φλιτζάνι καφέ και καινούργια παπούτσια”, με πρωταγωνιστές τους αδελφούς Rafael και Edgar Morais και συμπαραγωγή της Πορτογαλίας, από την Maria & Mayer, ήταν επίσης έξω.

Οι υποψηφιότητες για την 95η απονομή των Όσκαρ ανακοινώνονται στις 24 Μαρτίου και η τελετή έχει προγραμματιστεί για τις 12 Μαρτίου.