Το «τελευταίο θρανίο» ταξιδεύει στη Λαμία – Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Βάσως Πουρίδου

Written by on 10 Ιανουαρίου 2019

Ένα ταξίδι μοναδικό: Από τα παιδικά μας χρόνια μέχρι και σήμερα.
Μνήμες που δε σβήνουν ποτέ. «Το τελευταίο θρανίο» ξανά προβάλλει την ιστορία, όπως τη ζήσαμε.

Tο τελευταίο θρανίο βλέπει πλάτες. Τις πλάτες των άλλων.
Είναι αντιμέτωπο με τον δάσκαλο. Με το δασκαλοκεντρικό σύστημα. Ο δάσκαλος κινείται. Τα θρανία όχι.
Το τελευταίο θρανίο είναι παρατηρητήριο. Είναι και υπερυψωμένο κιόσκι ομάδας πυρόσβεσης μέσα στο δάσος. Μέσα στην τάξη, όμως, μπορεί να είναι και ομάδα πυρπόλησης. Από μπροστά τα θρανία δείχνουν δύναμη. Μετριώνται. Από πίσω αδυναμία. Το τελευταίο θρανίο φαντάζεται. Φαντάζεται τον κύκλο που βλέπει όλα τα πρόσωπα. Θέλει να φανεί το πρόσωπό του. Είναι αυτό που θα ενώσει τον κύκλο όταν σχεδιαστεί. Στον κύκλο βλέπει τα πρόσωπα σκυμένα, να σκέφτονται,να γράφουν, να ζωγραφίζουν, να βλέπονται και να ακούγονται.

Η Βάσω Πουρίδου σχεδιάζει πρόσωπα σα να είναι σε κύκλο. Δείχνει με το πενάκι της μορφασμούς, εκφράσεις, ψαξίματα, λάμψεις, σχεδιάζει την ύπνωση της έμπνευσης. Το χάσκειν της φαντασίας. Τα χέρια που κρατούν ασήκωτα κεφαλάκια. Τα χέρια μαξιλάρια. Η ζωγραφική, όπως και η γραφή, είναι εικόνες που περνούν μέσα στο αίμα και φτάνουν στα δάχτυλα, γίνονται αφή. Οι λέξεις και τα σχέδια πιάνονται.

Η Βάσω Πουρίδου αποτυπώνει τη μοναξιά των μελών της ομάδας. Την ψυχή και την ιδιοσυγκρασία. Σαν δασκάλα εργάζεται στην έδρα της. Είναι κι αυτή σε τελευταίο θρανίο. Ψάχνει το άλλο. Το σιωπηλό άλλο, που ΄, όπως λέει ο Αντόνιο Ματσάδο, επιμένει σαν σκληρό κόκκαλο, που ροκανίζοντάς το η λογική σπάει τα δόντια της, γιατί έρχεται αντιμέτωπη με την ουσιώδη ετερογένεια της ύπαρξης, την αθεράπευτη ετερότητα από την οποία πάσχει το ένα, ώστε να γίνεται μοναδικό.

Κώστας Καλημέρης

Ατομική έκθεση με έργα ζωγραφικής, σχέδια και μελάνια από τη ΒΑΣΩ ΠΟΥΡΙΔΟΥ στην PurPur Gallery
εγκαίνια 12/1/2019
Ώρα 19.30
Διάρκεια 12-26/1/2019
PurPur Gallery Ανθήλης 6Β Λαμία
Τηλ.:22313 07050


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


radio JUKEbox

Music, Culture, Radio

Current track
TITLE
ARTIST

Background