Πρόσφατα, επιστήμονες ανακάλυψαν τα ερείπια ενός αρχαίου, εκτεταμένου κτιρίου με επτά δωμάτια που εμφανίστηκαν από κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε ένα νησί της Ελλάδας2. Οι αρχαιολόγοι έχουν διεξάγει υποβρύχιες έρευνες στις ανατολικές ακτές του νησιού Σαλαμίνας για αρκετά χρόνια, και οι πιο πρόσφατες ανακαλύψεις τους περιλαμβάνουν απομεινάρια από μια βυθισμένη πόλη που χρονολογείται κάπου μεταξύ του τέταρτου και πέμπτου αιώνα π.Χ., σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας2.

Το μακρόστενο κτίριο είναι περίπου 20 πόδια πλατύ και 105 πόδια μακρύ, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Το μέγεθος και η μορφή του υποδηλώνουν ότι πιθανότατα ήταν μια στοά – ένα μακρύ, ανοιχτό κτίριο ή διάδρομος γεμάτος με στήλες που συνήθως συνδέονταν με άλλα δωμάτια2. Μέσα στο κτίριο, οι ειδικοί ανακάλυψαν έναν θησαυρό αρχαίων ελληνικών θησαυρών. Υπήρχε μια συλλογή από κεραμικά, διάφορους τύπους αγγείων και κεραμικών, πηλούς αντικείμενα, μαρμάρινα αποσπάσματα και 22 χάλκινα νομίσματα2.

Ανάμεσα στα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν, οι ειδικοί ανέφεραν ότι δύο ευρήματα από τον τέταρτο αιώνα π.Χ. ξεχώρισαν. Πρώτον, βρέθηκε ένα απόσπασμα στήλης διακοσμημένο με μια επιγραφή σε κατακερματισμένους στίχους. Το δεύτερο εξαιρετικό εύρημα ήταν ένα απόσπασμα από μια πέτρινη πλάκα που απεικόνιζε μια μεγάλη χείρα, η οποία φαίνεται ότι ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ανάγλυφης εικόνας, μιας γλυπτικής με φιγούρες που προεξέχουν από μια επίπεδη επιφάνεια2. Η απεικόνιση αντιστοιχεί σε άλλη ανάγλυφη εικόνα που είχε ανακαλυφθεί νωρίτερα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους2. Οι αρχαιολόγοι ανέφεραν ότι η ανακάλυψη αυτή είναι ένα σημαντικό κομμάτι για την κατανόηση της αρχαίας πόλης, ειδικά της κατοικιακής της οργάνωσης2.