Η Ελλάδα, με μια πλούσια ιστορία συμμετοχής στον διαγωνισμό της Eurovision, επέλεξε τον Victor Vernicos για να την εκπροσωπήσει στον διαγωνισμό του 20231. Ο Vernicos, ένας 16χρονος τραγουδιστής με ελληνοδανική καταγωγή, επιλέχθηκε εσωτερικά από την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (ERT) για να εκπροσωπήσει τη χώρα με το τραγούδι “What They Say”, το οποίο ο ίδιος συνέθεσε14.

Η διαδικασία επιλογής του Vernicos δεν ήταν χωρίς αντιπαραθέσεις. Η δεύτερη στην κατάταξη, Melissa Mantzoukis, προκάλεσε νομική αναμέτρηση για την επιλογή του, αλλά η συμμετοχή του Vernicos επιτράπηκε τελικά να συνεχιστεί1. Παρά τις δυσκολίες, ο Vernicos προώθησε ενεργά το τραγούδι του, δημιουργώντας ένα μουσικό βίντεο και μια ακουστική έκδοση του τραγουδιού, ενώ παραχώρησε συνεντεύξεις στον ξένο τύπο1.

Η Πορεία της Ελλάδας στην Eurovision 2023

Η Ελλάδα συμμετείχε στον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 20231. Παρά την εντυπωσιακή εμφάνιση του Vernicos, το τραγούδι “What They Say” κατέλαβε την 13η θέση στον ημιτελικό με 14 βαθμούς, αποτυγχάνοντας να προκριθεί για τον τελικό του διαγωνισμού13. Αυτή η αποτυχία οδήγησε σε αναζητήσεις για τις αιτίες, με κάποια μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν την απουσία της Mantzoukis από την επιλογή ως πιθανή αιτία1.

Παρά την απογοήτευση του 2023, η Ελλάδα έχει μια επιτυχημένη ιστορία στην Eurovision. Από το ντεμπούτο της το 1974, η χώρα έχει συμμετάσχει 42 φορές στον διαγωνισμό, κερδίζοντας μία φορά το 2005 με το τραγούδι “My Number One” της Helena Paparizou14. Από το 2004 έως το 2013, η Ελλάδα κατάφερε να προκριθεί για τον τελικό με κάθε συμμετοχή της, επιτυγχάνοντας εννέα φορές την είσοδο στην πρώτη δεκάδα1.

Η Ελλάδα και η Μελλοντική Συμμετοχή στην Eurovision

Παρά την απογοήτευση του 2023, η Ελλάδα παραμένει αφοσιωμένη στη συμμετοχή της στην Eurovision. Η χώρα έχει δείξει την ικανότητά της να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και να επιστρέφει δυνατά στον διαγωνισμό. Με την εμπειρία και τη γνώση που αποκτήθηκε από τη συμμετοχή του 2023, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αναθεωρήσει τις στρατηγικές της και να επιστρέψει δυνατότερη στον επόμενο διαγωνισμό.

Η ιστορία της Ελλάδας στην Eurovision είναι μια ιστορία αντοχής, προσαρμογής και επιτυχίας. Παρά τις προκλήσεις, η χώρα έχει δείξει την ικανότητά της να ανταποκρίνεται και να αναδύεται από τις δυσκολίες. Με την εμπειρία του 2023 ως οδηγό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναζητά την επιτυχία στην Eurovision, με την ελπίδα για μια νέα νίκη στο μέλλον.