Μετά την κατάρρευση της Χρυσής Αυγής, η ακροδεξιά σκηνή στην Ελλάδα δεν έχει μόνο επιβιώσει, αλλά φαίνεται να αναδύεται με νέα δύναμη και οργάνωση1. Παρά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης το 2020, οι ιδέες και οι οπαδοί της δεν έχουν εξαφανιστεί1. Αντίθετα, οι πρώην ηγέτες της συνεχίζουν να διεκδικούν πολιτικά αξιώματα από τη φυλακή, ενώ οι μέθοδοί τους έχουν αποκτήσει νέα δημοτικότητα και έχουν αναπαραχθεί1.

Η Χρυσή Αυγή, που κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 αποτελούσε κεντρική και ισχυρή δύναμη στην ελληνική πολιτική, έχει αντικατασταθεί από νέα ακροδεξιά κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση και η Χριστιανο-συντηρητική Νίκη1. Αυτά τα κόμματα, μαζί με άλλα, αποτελούν πλέον το 16% της ελληνικής βουλής, καθιστώντας την τρέχουσα κυβέρνηση την πιο ακροδεξιά από την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 19741.

Παράλληλα, η χρήση της βίας στους δρόμους από τη Χρυσή Αυγή έχει επίσης αναπαραχθεί και μιμηθεί1. Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών που ξέσπασαν στην περιοχή του Έβρου, ένας άνδρας ανέβασε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ένα βίντεο με την εξωδικαστική απαγωγή προσφύγων και μεταναστών, τους οποίους κατηγόρησε για τις πυρκαγιές1. Αυτό το βίντεο μοιράστηκε από τον ηγέτη της Ελληνικής Λύσης1.

Παρά την αυξημένη ορατότητα αυτών των ομάδων επίθεσης, οι ειδικοί σημειώνουν ότι δεν είναι ακόμη τόσο οργανωμένες ή ισχυρές όσο κατά την περίοδο ακμής της Χρυσής Αυγής1. Οι νέες αυτές ομάδες, όπως η Propatria και η Νεολαία της Χρυσής Αυγής, είναι πολύ μικρότερες και προσπαθούν να ανακτήσουν τα νήματα του παλαιού, αλλά δεν φαίνεται να τα καταφέρνουν1.

Παρά την ανησυχητική επανεμφάνιση της ακροδεξιάς σκηνής, η ελληνική κοινωνία και η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση με αποφασιστικότητα και συνεπή δράση. Η εκπαίδευση, η ενημέρωση και η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της ακροδεξιάς ιδεολογίας και βίας.

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

Τι είναι η Χρυσή Αυγή;
Η Χρυσή Αυγή ήταν μια νεοναζιστική πολιτική οργάνωση στην Ελλάδα, η οποία καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση το 2020.

Ποιες είναι οι νέες ακροδεξιές οργανώσεις στην Ελλάδα;
Μεταξύ των νέων ακροδεξιών οργανώσεων στην Ελλάδα περιλαμβάνονται η Ελληνική Λύση, η Νίκη, η Propatria και η Νεολαία της Χρυσής Αυγής.

Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η ακροδεξιά ιδεολογία;
Η εκπαίδευση, η ενημέρωση και η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της ακροδεξιάς ιδεολογίας και βίας.

Εξηγήσεις Όρων

Ακροδεξιά: Πολιτική ιδεολογία που χαρακτηρίζεται από εξτρεμιστικό εθνικισμό, αυταρχισμό, ρατσισμό και, σε ορισμένες περιπτώσεις, νεοναζισμό.

Χρυσή Αυγή: Νεοναζιστική πολιτική οργάνωση στην Ελλάδα που καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση το 2020.

Ελληνική Λύση, Νίκη, Propatria, Νεολαία της Χρυσής Αυγής: Νέες ακροδεξιές οργανώσεις που έχουν αναδυθεί στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση της Χρυσής Αυγής.