Η Ελλάδα και η Τουρκία, δύο από τους παλαιότερους ανταγωνιστές στην Ευρώπη, κάνουν μια ιστορική προσπάθεια να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Πριν από ένα χρόνο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντάλλασσαν επιθέσεις, ενώ πριν από τρία χρόνια, οι δύο χώρες βρέθηκαν κοντά στο χείλος του πολέμου1. Τώρα, οι δύο χώρες επιδιώκουν να διαπραγματευτούν τις πολυετείς διαφορές τους και να επιδείξουν πολιτική βούληση για την επίλυση των προβλημάτων, παρά την έλλειψη κοινού εδάφους1.

Η πρόσφατη συνάντηση του Ερντογάν με τον Μητσοτάκη στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ έδειξε μια θέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών3. Συμφώνησαν ότι το Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας θα συναντηθεί στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο, μετά από μια διακοπή που διήρκεσε από το 20163. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας παραμένουν σημαντικές, κυρίως όσον αφορά το Κυπριακό ζήτημα. Ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι οποιαδήποτε μελλοντική επίλυση για το διαιρεμένο νησί πρέπει να βασίζεται στη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών, επισημαίνοντας το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών2.

Παρά τις υπάρχουσες διαφορές, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα στη σταθεροποίηση της περιοχής και την ενίσχυση των σχέσεων τους με τη Δύση. Ο Μητσοτάκης τόνισε ότι “δεν θα έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από μια πολύ επιθετική Τουρκία που θα κόψει τις σχέσεις της με τη Δύση και θα αποτελέσει πρόβλημα για εμάς”1.