Η πόλη της Αθήνας, με την πλούσια ιστορία και τα αρχαία αξιοθέατα, βρίσκεται στα πρόθυρα μιας επαναστατικής μεταμόρφωσης με την εισαγωγή του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού. Αναπτυγμένο από την Lamda Development, αυτό το φιλόδοξο έργο πρόκειται να γίνει όχι μόνο το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας αλλά και να διεκδικήσει τον τίτλο του “μεγαλύτερου παραλιακού πάρκου της Ευρώπης”6.

Μετά από περισσότερα από 3.000 χρόνια, οι κάτοικοι της Αθήνας θα έχουν επιτέλους το πρώτο τους μεγάλο πάρκο. Σύμφωνα με τον Bennett Voyles του Urban Land, όταν το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού ολοκληρωθεί το 2030, θα καλύπτει μια τεράστια έκταση 600 στρεμμάτων (243 εκταρίων), καθιστώντας το σχεδόν τρία τέταρτα του μεγέθους του θρυλικού Central Park της Νέας Υόρκης6.

Η δημιουργία αυτού του τεράστιου δημόσιου πράσινου χώρου σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο που είναι βέβαιο ότι θα είναι τόσο πολιτιστικά και κοινωνικά σημαντικό για τους Αθηναίους όσο το Central Park είναι για τους Νεοϋορκέζους6.

Στο τιμόνι αυτής της οραματικής προσπάθειας βρίσκεται η Sasaki Associates, μια εκτιμημένη διεθνής εταιρεία σχεδιασμού και σχεδιασμού. Ο χώρος του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, με τον μοναδικό συνδυασμό ιστορίας και μοντερνισμού, κατέχει ιδιαίτερη σημασία6.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού κρατά βαθιά συναισθηματική αξία για πολλούς ντόπιους. Ο Grove μοιράστηκε ότι κάθε Έλληνας ή Ελληνοαμερικανός με τον οποίο μίλησε έχει ισχυρές αναμνήσεις από τον χώρο και περιμένει με ανυπομονησία τη μεταμόρφωσή του σε δημόσιο πάρκο6.

Η ομάδα σχεδιασμού του πάρκου περιλαμβάνει μέλη από την Sasaki Associates, υποστηριζόμενη από 50 συμβούλους και ειδικούς σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των Fluidity Design Consultants, φέρνοντας μαζί μια ποικίλη γκάμα εμπειρογνωμοσύνης για τη δημιουργία ενός αξιοσημείωτου και βιώσιμου πάρκου6.

Καθώς η εργασία προχωρά, η ανυπομονησία ανάμεσα στους Αθηναίους και τον κόσμο μεγαλώνει, περιμένοντας να γίνει μάρτυρας της ολοκλήρωσης αυτής της φιλόδοξης οράματος που θα ξαναορίσει τους δημόσιους πράσινους χώρους στην Αθήνα και θα θέσει ένα νέο σημείο αναφοράς για τα παραλιακά πάρκα στην Ευρώπη. Με την πρώτη φάση να ολοκληρώνεται το 2026 και ολόκληρο το έργο να ολοκληρώνεται το 2030, το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού υπόσχεται να είναι ένα πολιτιστικό και οικολογικό διαμάντι στην καρδιά της Αθήνας6.