Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα αντιμετώπισε μια σοβαρή οικονομική κρίση, με σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της άνεργο και τη χώρα υπό βαριά μέτρα λιτότητας λόγω των μαζικών προγραμμάτων διάσωσης από τους γείτονες της ευρωζώνης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα γνώρισε μια οικονομική ανάκαμψη, με την οικονομία πλέον να ανθεί. Η Λιζ Άλντερμαν, επικεφαλής ανταποκρίτρια ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για τους New York Times, αποδίδει αυτή την ανάπτυξη στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα.

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται τώρα με διπλάσιο μέσο όρο της ευρωζώνης και η ανεργία έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Ο τουρισμός έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή την ανάπτυξη, τροφοδοτώντας την κατασκευαστική έκρηξη και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, πολυεθνικές εταιρείες όπως η Microsoft και η Pfizer έχουν επενδύσει στη χώρα και τράπεζες που κάποτε βρίσκονταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης ξεκαθάρισαν την πράξη τους και άρχισαν να δανείζουν ξανά, προς όφελος της ευρύτερης οικονομίας.

Παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως υψηλός λόγος χρέους προς ΑΕΠ και μεγάλος αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι τράπεζες. Ωστόσο, η πρόσφατη οικονομική πρόοδος της χώρας κέρδισε την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ενέκρινε 30 δισ. ευρώ για επενδύσεις για το κλίμα στην Ελλάδα το 2021. Με συνεχή ανάπτυξη και επενδύσεις, η ελληνική οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά διαρκούς ανάκαμψης.