Η παγκόσμια θέρμανση έκανε τα επίπεδα βροχόπτωσης που κατέστρεψαν τη Μεσόγειο τον Σεπτέμβριο έως και 50 φορές πιο πιθανά στη Λιβύη και έως και 10 φορές πιο πιθανά στην Ελλάδα, σύμφωνα με μια μελέτη του World Weather Attribution12. Οι επιστήμονες που εργάζονται για να κατανοήσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα μόλις συμβαίνουν, βρήκαν ότι οι άνθρωποι έγιναν πιο ευάλωτοι στη βροχή λόγω παραγόντων όπως η κατασκευή σπιτιών σε πλημμυρισμένες πεδιάδες, η υλοτομία δέντρων και η μη συντήρηση φραγμάτων1. “Η Μεσόγειος είναι ένα ζεστό σημείο κινδύνου που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή”, δήλωσε η Friederike Otto, κλιματολόγος στο Imperial College London και συγγραφέας της έκθεσης1.
Στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, οι βροχές ήταν έως και 40% πιο έντονες λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης, βρήκαν οι επιστήμονες1. Σε όλη την περιοχή, τέτοιες ακραίες βροχές μπορούν πλέον να αναμένονται μία φορά τη δεκαετία1. Στην κεντρική Ελλάδα, όπου πραγματοποιήθηκε η περισσότερη ζημιά, τέτοιο γεγονός μπορεί πλέον να αναμένεται κάθε 80-100 χρόνια1. Η Vassiliki Kotroni, ερευνήτρια διευθύντρια στο Εθνικό Αστεροσκοπείο της Αθήνας και συγγραφέας της έκθεσης, περιέγραψε τις πλημμύρες1.
Οι πλημμύρες στη Λιβύη και την Ελλάδα ήταν αποτέλεσμα μιας “medicane”, μιας σπάνιας αλλά καταστροφικής καιρικής φαινομένου που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα ενταθεί σε έναν θερμότερο κόσμο4. Η καταιγίδα Daniel έριξε περίπου 170 χιλιοστά βροχής στη Λιβύη4. Οι κυκλώνες της Μεσογείου είναι συνήθως μικρότεροι και πιο αδύναμοι από τα τροπικά αντίστοιχά τους και έχουν μικρότερο χώρο για να αναπτυχθούν4.