Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, κάτι που ήταν αδιανόητο πριν από μια δεκαετία1. Οι δύο χώρες συνεργάζονται σε τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα και η ασφάλεια, ενώ παράλληλα διατηρούν καλές σχέσεις με τις χώρες της Αραβικής περιοχής15. Η στρατηγική αυτή συνεργασία έχει ως στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο5.

Συνεργασία στον τομέα της Άμυνας

Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν υπογράψει συμφωνίες στον τομέα της άμυνας, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την κοινή ανάπτυξη συστημάτων ασφαλείας2. Τα τελευταία χρόνια, οι δύο χώρες έχουν διεξαγάγει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις2. Επίσης, η Ελλάδα έχει αγοράσει σύστημα πυραύλων Spike NLOS από το Ισραήλ για την προστασία των νησιών του ανατολικού Αιγαίου1.

Ενεργειακή Συνεργασία

Η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος συνεργάζονται για την ανάπτυξη του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη5. Η συνεργασία αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των τριών χωρών για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή5.

Πολιτικές Σχέσεις

Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ αντανακλάται και στις πολιτικές επαφές των δύο χωρών5. Οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών συναντώνται τακτικά για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους16.

Ερωτήσεις και Απαντήσεις (FAQ)

Τι είναι η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ;

Πρόκειται για μια σειρά συμφωνιών και κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ, που αφορούν τομείς όπως η άμυνα, η ενέργεια και η ασφάλεια125.

Ποιες είναι οι κύριες πτυχές της συνεργασίας αυτής;

Η συνεργασία περιλαμβάνει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα της άμυνας, ανάπτυξη ενεργειακών έργων όπως ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed και πολιτικές επαφές μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών125.

Πώς επηρεάζει η συνεργασία αυτή τις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της Αραβικής περιοχής;

Η Ελλάδα διατηρεί καλές σχέσεις με τις χώρες της Αραβικής περιοχής και προσπαθεί να ισορροπήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες15.

Εξηγήσεις Όρων

  • EastMed: Ένας αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη5.
  • Spike NLOS: Ένα σύστημα πυραύλων βραχέως εμβέλειας που παράγεται από το Ισραήλ και χρησιμοποιείται για την προστασία των νησιών του ανατολικού Αιγαίου1.