Μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από τη θέση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική αριστερά βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Την Κυριακή, δύο υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος, με τον πρώην τραπεζίτη Στέφανο Κασσελάκη να ξεχωρίζει ως ένας από τους δύο υποψηφίους1. Ο Κασσελάκης, 35 ετών, ανοιχτά ομοφυλόφιλος και με περιορισμένη πολιτική εμπειρία, ελπίζει να οδηγήσει την ελληνική αριστερά σε μια νέα εποχή μετά από μια σειρά απογοητευτικών αποτελεσμάτων στις κάλπες1.

Η προσπάθεια του Κασσελάκη να αναλάβει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται μετά την παραίτηση του Τσίπρα, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση του λόγω της κακής εμφάνισης του κόμματος στις γενικές εκλογές του Ιουνίου1. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της δεξιάς Νέας Δημοκρατίας παραμένει στην εξουσία, με το ΣΥΡΙΖΑ να αναζητά νέους τρόπους για να ανακάμψει και να ανταγωνιστεί το κυβερνών κόμμα1.

Η εκλογή ενός πρώην τραπεζίτη ως ηγέτη της αριστεράς μπορεί να φαίνεται αντιφατική, ωστόσο, ο Κασσελάκης έχει την ευκαιρία να φέρει μια νέα προοπτική στο κόμμα και να αναδιαμορφώσει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια των ελληνικών ψηφοφόρων. Η επιλογή του νέου ηγέτη της αριστεράς θα καθορίσει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής αριστεράς για τα επόμενα χρόνια, καθώς η χώρα προσπαθεί να ανακάμψει από τις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις των τελευταίων ετών.