Η Ελληνική αμπελοοινική παράδοση περιλαμβάνει πολλές ιδιαίτερες ποικιλίες σταφυλιών που αξίζει να ανακαλύψουμε και να εκτιμήσουμε. Παρακάτω παρουσιάζονται τρεις παράγραφοι που αναφέρονται σε ορισμένες από αυτές τις λιγότερο γνωστές ποικιλίες.

Η Αναβίωση της Λιμνιόνας

Η Λιμνιόνα είναι μια ελληνική ποικιλία κόκκινου σταφυλιού που σχεδόν είχε εξαφανιστεί, αλλά ο Χρήστος Ζαφειράκης αποφάσισε να την αναστήσει, φυτεύοντας την στην περιοχή Τυρνάβου το 20005. Στα χέρια του Ζαφειράκη, η Λιμνιόνα παράγει ελαφριά, ζουμερά, ευέλικτα και κομψά κρασιά με λουλουδάτες, βοτανικές και μπαχαρένιες γεύσεις5. Η ποικιλία αυτή έχει πλέον αρχίσει να αναγνωρίζεται και να εκτιμάται από τους λάτρεις του κρασιού.

Η Μανδηλαριά και η Πειραματική Οινοποίηση

Η Μανδηλαριά είναι μια άλλη ελληνική ποικιλία κόκκινου σταφυλιού που συχνά απορρίπτεται λόγω της σκούρας χροιάς και των τανίνων της, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πιθανή ποικιλομορφία της6. Ωστόσο, η πειραματική οινοποίηση και η προσοχή στην καλλιέργεια της Μανδηλαριάς μπορεί να αποκαλύψει την πραγματική αξία αυτής της ποικιλίας.

Η Ανακάλυψη Άλλων Ελληνικών Ποικιλιών

Εκτός από τη Λιμνιόνα και τη Μανδηλαριά, υπάρχουν πολλές άλλες ελληνικές ποικιλίες που αξίζει να ανακαλύψουμε, όπως η Μαυροτράγανο, η Μαυροδάφνη και η Ξινόμαυρο6. Καθώς η ελληνική αμπελοοινική βιομηχανία συνεχίζει να αναπτύσσεται και να καινοτομεί, είναι βέβαιο ότι θα ανακαλύψουμε ακόμη περισσότερες ενδιαφέρουσες και ποιοτικές ποικιλίες σταφυλιών.