Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο ελληνικό υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, σε μια περίοδο σημαντικής περιφερειακής έντασης. Εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία και φρίκη για την πρόσφατη επίθεση σε νοσοκομείο στη Γάζα, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για ενδελεχή έρευνα για το περιστατικό.

Κατά τη συνάντηση, ο Μητσοτάκης επανέλαβε τη στάση της Ελλάδας για τη σύγκρουση, την οποία είχε παρουσιάσει προηγουμένως στη σύνοδο του Συμβουλίου της Ε.Ε. Επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά τόνισε ότι αυτό πρέπει πάντα να είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία των πολιτών της Γάζας και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Μητσοτάκης τόνισε επίσης την κρίσιμη ανάγκη να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και να απειληθεί η περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Σύμφωνα με αυτό, ανακοίνωσε τα σχέδιά του να επισκεφθεί την περιοχή μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας. Το ταξίδι του θα ξεκινήσει με την παρουσία του στο Κάιρο το Σάββατο, όπου θα συμμετάσχει σε σημαντική πολυμερή διάσκεψη που συγκαλεί η Αίγυπτος για το Παλαιστινιακό.

Η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κάιρο υπογραμμίζει τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στην αναζήτηση λύσεων σε περιφερειακά ζητήματα. Όπως δήλωσε ο Μητσοτάκης, «Είμαστε δύναμη λύσεων, είμαστε το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης αλλά είμαστε και το τελευταίο δυτικό φυλάκιο ειρήνης και σταθερότητας». Η επίσκεψη αυτή βασίζεται επίσης στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, όπως αποδεικνύεται από τη σύσταση ενός συμβουλίου συνεργασίας υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο εθνών.