Ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος αρχηγός πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα, Στέφανος Κασελάκης, ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά του να γίνει γονιός μέσω παρένθετης μητρότητας με τον σύντροφό του, Tyler McBeth, σε μια προσπάθεια να «ταράξει τα στάσιμα νερά» και να φέρει ορατότητα στο ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών που κάνουν παιδιά. σε ένα έθνος όπου τα δικαιώματα LGBTQ+ σπάνια συζητούνται. Ο Κασελάκης, ο αρχηγός του αριστερού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σύριζα, έχει αντιμετωπίσει αντιδράσεις τόσο από τους κοινωνικούς συντηρητικούς όσο και από τους προοδευτικούς του κόμματός του.

Σχέδια παρένθετης μητρότητας και δημόσια ανταπόκριση
Ο Κασελάκης και η ΜακΜπεθ εξέφρασαν την επιθυμία τους να αποκτήσουν δύο γιους, τον Απόλλωνα και τον Ηλία, μέσω παρένθετης μητέρας. Αυτή η ανακοίνωση πυροδότησε μια έντονη συζήτηση στην Ελλάδα, με την κριτική να προέρχεται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, θρησκευτικών ηγετών, δημοσιογράφων και του κοινού. Κάποιοι κριτικοί κατηγόρησαν το ζευγάρι ότι διαιωνίζει τον μισογυνισμό εκφράζοντας την προτίμηση για το βιολογικό φύλο των παιδιών τους.

Απαντώντας στις αντιδράσεις, ο Κασελάκης δημοσίευσε μια δημόσια εξήγηση στο Facebook, αναφέροντας ότι τα σχόλιά του δεν αφορούσαν την επιλογή συγκεκριμένου φύλου αλλά την υπευθυνότητα και την ενσυναίσθηση. Τόνισε ότι στόχος για κάθε ζευγάρι, ετεροφυλόφιλο ή ομόφυλο, είναι να είναι καλοί γονείς.

Τα δικαιώματα LGBTQ+ στην Ελλάδα
Ενώ η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια, όπως η καθιέρωση συμβίωσης ομοφυλοφίλων το 2015, ο γάμος, η υιοθεσία και η παρένθετη μητρότητα για ομόφυλα ζευγάρια παραμένουν εκτός νόμου. Τον περασμένο μήνα, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η πλήρης ισότητα θα επεκταθεί στα ομόφυλα ζευγάρια κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην εξουσία.

Παρά αυτές τις εξελίξεις, η ομοφοβία παραμένει διαδεδομένη στην Ελλάδα και ο Κασελάκης έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις επειδή δεν είναι αρκετά φωνητικός για τα queer ή τα τρανς δικαιώματα. Καθώς η συζήτηση συνεχίζεται, η ανακοίνωση του Κασσελάκη έχει αναμφίβολα επιστήσει την προσοχή στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα και οι οικογένειες LGBTQ+ στην Ελλάδα και την ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο στη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για όλους.