Η αγορά των μυδιών στην Ευρώπη εκτιμάται ότι είναι λίγο κάτω από 600.000 τόνους σε ισοδύναμο βάρος ζωντανού ζώου, με τα 500.000 τόνους να προέρχονται από εγχώρια παραγωγή και περίπου 100.000 τόνους από διεθνή προέλευση1. Η δημοτικότητα των μυδιών διαφέρει από χώρα σε χώρα, με την κατανάλωση ανά κάτοικο να κυμαίνεται από λιγότερο από 200 γραμμάρια έως σχεδόν 4 κιλά1.

Η Ευρώπη είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μυδιών παγκοσμίως, παρέχοντας πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής1. Η υδατοκαλλιέργεια είναι κατά πολύ η κύρια πηγή των μυδιών και είναι υπεύθυνη για πάνω από το 90% των συνολικών αλιευμάτων1. Οι δύο κύριες είδη που αλιεύονται και καλλιεργούνται στην Ευρώπη είναι το Mytilus edulis και το M. galloprovincialis1.

Η Ελλάδα, και συγκεκριμένα η περιοχή της Πιερίας, είναι ένας σημαντικός παραγωγός μυδιών στην Ευρώπη, με το 60% της συνολικής παραγωγής της χώρας να είναι εδώ3. Τα μύδια από την Πιερία εξάγονται κυρίως σε Μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία3.

Παρά την υψηλή κατανάλωση, τα μύδια δεν είναι ευρέως γνωστά, όχι μόνο σε περιοχές μακριά από την ακτή, αλλά και σε χώρες με υψηλή κατανάλωση1. Η προώθηση του ενδιαφέροντος για το προϊόν και η επακόλουθη αγορά του θα απαιτούσε τον συνδυασμό πολλών παραγόντων1.

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

Τι είναι τα μύδια;
Τα μύδια είναι ένα είδος διπλοβαλβίδων μαλακίων που ζουν στον υδάτινο βυθό. Είναι δημοφιλής επιλογή σε πολλές κουζίνες λόγω της πλούσιας γεύσης τους.

Ποιες χώρες είναι οι κύριοι παραγωγοί μυδιών στην Ευρώπη;
Οι κύριοι παραγωγοί μυδιών στην Ευρώπη είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα3.

Ποια είναι τα κύρια είδη μυδιών που καλλιεργούνται στην Ευρώπη;
Τα κύρια είδη μυδιών που καλλιεργούνται στην Ευρώπη είναι το Mytilus edulis και το M. galloprovincialis1.

Ποιες είναι οι κύριες αγορές εξαγωγής των ελληνικών μυδιών;
Οι κύριες αγορές εξαγωγής των ελληνικών μυδιών είναι η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία3.

Εξηγήσεις Όρων

Μύδια: Τα μύδια είναι ένα είδος διπλοβαλβίδων μαλακίων που ζουν στον υδάτινο βυθό. Είναι δημοφιλής επιλογή σε πολλές κουζίνες λόγω της πλούσιας γεύσης τους.

Υδατοκαλλιέργεια: Η υδατοκαλλιέργεια είναι η μέθοδος καλλιέργειας θαλάσσιων οργανισμών όπως τα μύδια, τα ψάρια και τα φύκια σε ελεγχόμενες συνθήκες.

Mytilus edulis και M. galloprovincialis: Αυτά είναι τα δύο κύρια είδη μυδιών που καλλιεργούνται στην Ευρώπη. Το Mytilus edulis είναι γνωστό ως το μπλε μύδι, ενώ το M. galloprovincialis είναι γνωστό ως το μεσογειακό μύδι.