Ένας Ρουμάνος τουρίστας συνελήφθη στην Ακρόπολη Αθηνών στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, αφού φέρεται να προσπάθησε να κλέψει κομμάτια μαρμάρου από το αρχαίο ελληνικό ορόσημο. Ο 36χρονος συνελήφθη όταν ένας άλλος τουρίστας τον παρατήρησε να τοποθετεί τα χέρια του σε τμήμα των Προπυλαίων, τα απομεινάρια της πύλης που οδηγεί στην Ακρόπολη, με ύποπτο τρόπο. Όταν προσεγγίστηκε από την αστυνομία, ο τουρίστας ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι η λήψη των κομματιών πέτρας ήταν παράνομη και πρόσθεσε ότι είχαν ήδη σπάσει την κατασκευή. Ο φερόμενος κλέφτης κατηγορήθηκε για κλοπή και πιθανότατα θα διωχθεί σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο περί αρχαιοτήτων, ο οποίος ορίζει ότι όλα τα αρχαία πολιτιστικά αντικείμενα και περιουσία ανήκουν στο κράτος. Αναμένεται να αναφερθεί στους τοπικούς εισαγγελείς στις 21 Σεπτεμβρίου 2023, ως μέρος της τυπικής διαδικασίας για τέτοια εγκλήματα.

Τουριστικά θέματα στην Ακρόπολη
Η Ακρόπολη αντιμετώπισε μια έξαρση των προβλημάτων που σχετίζονται με τους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι επισκέπτες συρρέουν πίσω στον αρχαίο χώρο μετά το τέλος της πανδημίας. Ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών, η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει ανώτατο όριο 20.000 ημερησίων επισκεπτών στην Ακρόπολη, με έναν ιστότοπο κρατήσεων που παρακολουθεί τον αριθμό των επισκεπτών και επιβάλλει ένα ωριαίο σύστημα χρονοθυρίδων. Η Ακρόπολη της Αθήνας, χτισμένη σε έναν βραχώδη λόφο τον πέμπτο αιώνα π.Χ., φιλοξενεί μια συλλογή ιστορικών ερειπίων, κτιρίων και τεχνουργημάτων, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου ναού του Παρθενώνα αφιερωμένου στη θεά Αθηνά.

Η σημασία της Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Το περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται ο Ρουμάνος τουρίστας υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς και του σεβασμού των νόμων και των κανονισμών που ισχύουν για τη διατήρηση αυτών των ορόσημων. Σε μια παρόμοια περίπτωση το 2020, ένας Αμερικανός τουρίστας επέστρεψε ένα θραύσμα αρχαίου μαρμάρου που είχε κλαπεί από ένα ταξίδι στη Ρώμη, μαζί με ένα σημείωμα που ζητούσε συγγνώμη που «είναι μια τέτοια αμερικανική τρύπα». Η επιστροφή του κλεμμένου αντικειμένου και η συγγνώμη καταδεικνύουν την αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης προστασίας και σεβασμού των τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι επισκέπτες σε τέτοιες τοποθεσίες θα πρέπει να προσέχουν τους κανόνες και τις κατευθυντήριες γραμμές που ισχύουν για να διασφαλίσουν τη διατήρηση αυτών των ανεκτίμητων κομματιών της ιστορίας για τις μελλοντικές γενιές να εκτιμήσουν και να μάθουν από αυτά.