Οι Κυκλάδες (Κυκλάδες στα ελληνικά) είναι ένα σύμπλεγμα ελληνικών νησιών που βρίσκονται στο νότιο μέρος του Αιγαίου Πελάγους. Το αρχιπέλαγος περιλαμβάνει περίπου 2.200 νησιά, νησίδες και βράχους, ενώ μόνο 33 νησιά είναι κατοικημένα1. Οι Κυκλάδες πήραν το όνομά τους από τον κύκλο που σχηματίζουν γύρω από το ιερό νησί της Δήλου, το οποίο θεωρούνταν ιερό στην αρχαιότητα123.

Ιστορική Αναδρομή

Οι Κυκλάδες έχουν μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού. Οι πρώτοι κάτοικοι των Κυκλάδων πιστεύεται ότι ήταν οι Κάρες (από την αρχαία περιοχή της Καρίας στη νοτιοδυτική Ανατολία [σημερινή Τουρκία])3. Στην αρχαιότητα, οι Κυκλάδες ήταν το κέντρο μιας πολιτισμού του Χαλκού, γνωστού ως Κυκλαδικός, που ήταν γνωστός για τα λευκά μαρμάρινα είδωλά του3. Οι Κυκλάδες αναφέρονται στα αρχαία γραπτά του Ηροδότου, του Θουκυδίδη και του Στράβωνα και τα νησιά έλαβαν αυτό το όνομα επειδή σχημάτιζαν έναν κύκλο γύρω από το ιερό νησί της Δήλου5.

Οι Κυκλάδες έχουν πολύ συχνά γνωρίσει διάφορες τύχες. Το Δουκάτο κατακτήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία επέτρεψε στα νησιά μια σχετική διοικητική και φορολογική αυτονομία. Η οικονομική ευημερία συνεχίστηκε παρά τους πειρατές. Το αρχιπέλαγος είχε μια αμφίσημη στάση προς τον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Έγιναν Έλληνες τη δεκαετία του 1830, οι Κυκλάδες έχουν μοιραστεί την ιστορία της Ελλάδας από τότε1.

Πολιτισμός και Πολιτιστική Κληρονομιά

Οι Κυκλάδες είναι γνωστές για τον πολιτισμό τους, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ορατός στην τέχνη τους. Οι πρώιμοι κάτοικοι των Κυκλάδων δημιούργησαν μια μοναδική τεχνοτροπία κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, περίπου το 3000 π.Χ., με την κατασκευή εκλεπτυσμένων μικρογλυπτικών από μάρμαρο4. Αυτά τα γλυπτά, που συχνά βρίσκονται σε τάφους, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της Κυκλαδικής τέχνης4.

Οι Κυκλάδες είναι επίσης γνωστές για την πλούσια γαστρονομία τους. Οι τοπικές ειδικότητες των Κυκλάδων περιλαμβάνουν την Brantáda, ένα πιάτο με φιλέτο μπακαλιάρου, την Fava Santorinis (που φτιάχνεται από τον Lathyrus clymenum), την Fourtalia (Andros), μια ομελέτα, την Kakavia (σούπα), την Matsata, ζυμαρικά, την Kalasouna (Naxos), τον Kalogeros (Naxos), τους Tomatokeftedes και διάφορα τυριά, όπως το Kopanisti Mykonou, το Manoura Sifnou, το Armexia, το Malaxia, το Chloro, το San Michali κ.λπ2.

Συνολικά, οι Κυκλάδες αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, με μια πλούσια κληρονομιά που εκτείνεται από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.