Η πόλη της Αθήνας, με την πλούσια ιστορία και τα αρχαία αξιοθέατα, βρίσκεται στα πρόθυρα μιας επαναστατικής μεταμόρφωσης με την εισαγωγή του Μετροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού. Αυτό το φιλόδοξο έργο, που αναπτύσσεται από την Lamda Development, δεν πρόκειται μόνο να γίνει το μεγαλύτερο πάρκο στην Αθήνα, αλλά θα διεκδικήσει και τον τίτλο του “μεγαλύτερου παραλιακού πάρκου της Ευρώπης”1.

Όταν ολοκληρωθεί το Μετροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού το 2030, θα καλύπτει μια τεράστια έκταση 600 στρεμμάτων (243 εκταρίων), καθιστώντας το σχεδόν τα τρία τέταρτα του μεγέθους του θρυλικού Central Park της Νέας Υόρκης. Η δημιουργία αυτού του τεράστιου δημόσιου πράσινου χώρου σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο που είναι βέβαιο ότι θα είναι τόσο πολιτιστικά όσο και κοινωνικά σχετικό για τους Αθηναίους, όπως το Central Park είναι για τους Νεοϋορκέζους1.

Στο τιμόνι αυτής της οραματικής προσπάθειας βρίσκονται οι Sasaki Associates, μια εκτιμημένη διεθνής εταιρεία σχεδιασμού και σχεδιασμού. Ο χώρος του Μετροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, με τον μοναδικό συνδυασμό ιστορίας και σύγχρονης εποχής, κατέχει ιδιαίτερη σημασία. Το σχέδιο του πάρκου ενσωματώνει “υπολείμματα” από χώρους που χρησιμοποιήθηκαν κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 και το πρώην Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, το οποίο σταμάτησε τις λειτουργίες του το 20011.

Το Μετροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού κατέχει βαθιά συναισθηματική αξία για πολλούς ντόπιους. Ο Grove ανέφερε ότι κάθε Έλληνας ή Ελληνοαμερικανός με τον οποίο μίλησε έχει ισχυρές αναμνήσεις από τον χώρο και αναμένει με ανυπομονησία την μεταμόρφωσή του σε δημόσιο πάρκο. Η ομάδα σχεδιασμού του πάρκου περιλαμβάνει μέλη από τους Sasaki Associates, υποστηριζόμενη από 50 συμβούλους και ειδικούς σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των Fluidity Design Consultants, φέρνοντας μαζί μια ποικίλη γκάμα εμπειρογνωμοσύνης για τη δημιουργία ενός εξαιρετικού και βιώσιμου πάρκου1.

Σε μια εντυπωσιακή επίδοση, το έργο του Μετροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού πρόσφατα τιμήθηκε στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής του 2023 στην κατηγορία Carbon, Climate & Energy και έλαβε την κατηγορία νικητή Urban Design στα βραβεία World Changing Ideas της Fast Company. Αυτές οι διακρίσεις αναγνωρίζουν τις εξαιρετικές συνεισφορές του έργου στην αρχιτεκτονική, τη βιωσιμότητα και τον αστικό σχεδιασμό1.

Καθώς η εργασία προχωρά, η ανυπομονησία μεταξύ των Αθηναίων και του κόσμου αυξάνεται, ανυπομονώντας να παρακολουθήσουν την ολοκλήρωση αυτής της φιλόδοξης οραματικής που θα ξαναπροσδιορίσει τους δημόσιους πράσινους χώρους στην Αθήνα και θα θέσει ένα νέο σημείο αναφοράς για τα παραλιακά πάρκα στην Ευρώπη. Με την πρώτη φάση που πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2026 και ολόκληρο το έργο να ολοκληρωθεί το 2030, το Μετροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού υπόσχεται να είναι ένα πολιτιστικό και οικολογικό κόσμημα στην καρδιά της Αθήνας1.